Előtörlesztési díjak

Az előtörlesztés díja az egyes bankoknál?

A bank köteles írásos vagy digitális formában, előzetesen tájékoztatást adni az előtörlesztés következményeiről, díjairól, ha ezt a szándékunkat jelezzük feléjük.

A lakáshiteleknél melyik banknál mennyit kell fizethetnünk az előtörlesztésért:

  • Az FHB-nál egyszerűek a szabályok: 22 ezer fix díjon felül az összeg 1,3 százalékát fizethetjük, akár kamatperiódus közben, akár attól függetlenül történik az előtörlesztés.
  • Az OTP-nél kihasználják a törvényi maximumot, így 1,5 százalék a díj kamatfordulókor, és 2 százalék, ha rögzítés alatt előtörlesztünk.
  • Az MKB-nál a március 21. előtt kötött szerződéseknél 1 százalék a fizetendő, ha kamatfordulókor előtörlesztünk, de két éven belül ingyenesen előtörleszthetünk, ha a tartozásunk kevesebb, mint felét fizetjük ki. Akkor is ingyenes az előtörlesztés, ha 1 millió forintnál kisebb az előtörlesztendő összeg és az elmúlt egy évben nem volt előtörlesztésünk. Más a helyzet, ha hitelkiváltásról van szó, ilyenkor ugyanis 14 ezer forint alapdíjon felül 1 százalékot fizethetünk (maximum 2 százalékot). Itt is mentesülünk a díjtól, ha az összeg 1 millió forint alatti. A március 21. után megkötött szerződéseknél ingyenesen előtörleszthetünk.
  • A Budapest Banknál érdekes kitétel, hogy 5 millió forint feletti összegnél 5 éven belüli előtörlesztésnél mentesülünk a díj megfizetése alól. A főszabály szerint egyébként a március 21. előtt kötött szerződéseknél 1 százalék, azután pedig 1,5 százalék a díj.
  • A CIB-nél minden piaci lakáshitel után 1 százalékot kell fizetnünk, de a díj nem haladhatja meg a 30 ezer forintot. 
  • Az K&H-nál a lakáshiteleknél egységesen 1 százalék az előtörlesztési díj.
  • A Raiffeisennél 1,5 százalékot fizethetünk, előtörlesztéskor ez nem lehet több 36 361 forintnál, viszont, ha a szerződésünk lezárjuk (végtörlesztünk), akkor 62 333 forintot is fizethetünk.
  • Az Ersténél a március 21. után felvett hiteleknél 1,5 százalékot fizethetünk, de ez nem lehet több, mint 150 ezer forint. A korábban felvett kölcsönöknél eltérő szabályok szerint számítják fel a díjakat, a korábbi szabályozások alapján.
  • Az UniCreditnél alapvetően felszámolnak egy szerződésmódosítási díjat, és erre jön rá az előtörlesztési díj. A 2008. július 31-ig hatályba lépő szerződéseknél legfeljebb 15 ezer forint, de legfeljebb 1,5 százalék hitelkiváltáskor, 1 százalék pedig egyéb esetben az előtörlesztési díj. Az előtörlesztett összeg 1,5 százalékát (de maximum 175 ezer forintot) fizethetjük hitelkiváltáskor és végtörlesztéskor, illetve 1 százalékot (de maximum 175 ezer forintot) előtörlesztéskor, ha a szerződésünk 2008. júliusa óta lépett érvénybe. Más kondíció vonatkozik viszont a 2015. április 15. után kötött szerződésekre: a fix kölcsönöknél 2,5 százalék a hitelkiváltás vagy végtörlesztés ára, egyéb esetben 1,5 százalékot fizethetünk. Referencia alapú hiteleknél ezek csupán 2, illetve 1 százalékot tesznek ki. A változó kamatozású hiteleknél a kamatfordulókor az alacsonyabb díjszabás (2 és 1 százalék) vonatkozik ránk, ha viszont máskor előtörlesztünk, akkor 2,5, illetve 1,5 százalékot fizethetünk. Az idén március 21. után kötött lakáshiteleknél egyébként az előtörlesztés a törvényi maximumok kihasználásával történik.